MainSign UpLogin Грета Банишка
Понеделник, 06.05.2024, 08:20
Login form

Меню

Категории
Новини [7]
Новини

Гласуване
Оцени моят сайт
Всички отговори: 9

Статистика

Всички онлайн 1
Гости 1
Потребители 0

Търси

Календар
«  Юни 2010  »
НдMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архив

Приятели
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits

  • Main » 2010 » Юни » 14 » Грета Банишка – с поглед към Рио
    17:01
    Грета Банишка – с поглед към Рио

    Да бъде звездата на олимпиадата в Рио – ето това е голямата мечта на едно крехко 9-годишно момиченце. Да извърви величествения път, който нейният идол Йордан Йовчев, вече е минал. 

    Тя е Грета Банишка. Родена е на 24 ноември 2000 г., живее, учи и тренира в София. В клуба по спортна гимнастика на ЦСКА.
    Всеки ден Грети става в 6 ч., за да стигне навреме от „Овча купел” до училището си - 47 СОУ „Христо Г. Данов" в кв. "Иван Вазов”. Към 13-13,30 ч. влиза в залата за гимнастика и тренира до към 17 ч. После сяда да учи за следващия ден и… често заспива над учебниците. И така цяла година, само с един почивен ден в седмицата. През лятната ваканция пък по цял ден е в залата, като почива само 10-ина дни.

    „Записахме я в това училище, тъй като е близко до залата по гимнастика на „Раковски”, обяснява майка й Нели Банишка. Като започнали ремонтните работи там обаче на Грети й се налага да пътува сама до залата на ЦСКА на 4-и километър. „Притесняваме се, разбира се, но няма какво да направим. Тя е отговорна и не пропуска нито една тренировка”, допълва баща й Калин.

    Началото
    Малкото момиченце започнало първо с балет. Когато била на 4 годинки ходила да учи първите стъпки в това грациозно танцово изкуство. Но… не издържала дълго. Не й харесало, защото наказанията били стоене мирно, без да се помръдваш. А Грети била палава, не можела да издържа дълго на едно място. „Гимнастиката беше моята мечта, самата аз съм тренирала като ученичка – споделя майка й. – Като разбрахме, че ще си имаме момиченце, веднага решихме, че ще я запишем на гимнастика”. И таткото не се сърди: „Напротив, доволен съм, че се занимава със спорт и най-вече, че той й доставя удоволствие”, казва г-н Банишки.
    Повечето съученички на Грети се пробвали в художествената гимнастика. Тя обаче не харесала „това нещо, дето се търкаляш с топка по килима”. А, че ще стане спортист си проличало още на… 10-месечна възраст, когато, преди да се научи да ходи, малкото момиченце започнало да прескача оградата на креватчето си.

    Тренировките
    Не си мислете обаче, че в залата й е лесно. Най-трудното нещо било, когато, за да преодолее страха си от гредата, треньорката й Нели Танкушева я накарала да направи колелото, което прави на земя, само че 100 пъти върху уреда. И явно ефектът е бил постигнат, тъй като Грета Банишка не само преодоляла страха си, но гредата вече й е любимият уред. Нищо, че от него навсякъде по телцето си има синини. „Най ми е трудно на успоредката. А не обичам и когато ни наказват със 100 лицеви опори”, споделя Грети, но признава, че никога не успява да изпълни докрай наказанието, налагано от треньора Илко Гиров.

    Състезанията
    В спортната гимнастика е от 5-годишна и още на следващата година се наредила 11-а в многобоя и 7-а на греда на държавното първенство. На втората си състезателна година вече започнала да печели и златни медали, за да стигне до 4-ия си сезон в спорта, когато няма конкурентка в България в своята възраст. Съперничи си само с дъщерята на Красимир Дунев – Никол, която обаче е с 2 години по-голяма от нея. Двете си поделиха и медалите на завършилия преди месец турнир за купа България във Варна, а ще си оспорват първите места и на републиканското следващата седмица в София. „Липсата на конкуренция и на повече състезания не влияе добре на децата”, смята бащата Калин. Според него това се дължи на факта, че в този спорт децата влизат в много ранна възраст и всичко около тяхното спортуване е свързано с родителите. „Постоянно трябва да има възрастен човек около тях – да пътува по тренировки и състезания. А това освен време и е сериозен разход”, казва той.

    Идолът
    Семейство Банишки отчита, че всички деца в залите в момента са привлечени, благодарение на успехите и най-вече на харизмата на големия ни гимнастик Йордан Йовчев. Затова, според тях, и момченцата, които се занимават, са повече от момиченцата, поне в София.
    „Той е любимият ми гимнастик. Много е добър. Тренира с нас, говорим си - разказва Грети. – А от жените най-харесвам Боряна Стоянова и Николина Танкушева”. Питам я дали е гледала техни съчетания, а малката гимнастичка признава, че е проследила изпълненията на Боряна на видео, а с кака Ники дори се е състезавала преди година-две. Сега щерката на треньорката Танкушева е любимата й наставничка, „защото е много мила с нас и ни гушка”, откровена е малката спортистка. От Йовчев пък получила колело като награда за доброто си представяне в състезанията през миналата година.

    Училището
    Въпреки усилените тренировки от най-ранна детска възраст, Грета Банишка е и прилежна ученичка. „Завърших трети клас с пълно 6 – споделя малкото момиче. – Най-обичам математиката, а ми е трудно по английски”, разкрива тя. Заради успехите в гимнастиката Грети спечели второ място и бе удостоена със сертификат за отличие от фондация „Димитър Бербатов” за миналата година. „Мама ме номинира и спечелих”, разкрива Грети. „Реших да опитам, защото за 2009 г. тя спечели всички състезания, които можеше да спечели. Лошото в гимнастиката е, че няма повече от 3-4 изяви на година. Не можем да си позволим международни турнири, а в България стартовете са твърде малко”, казва г-жа Банишка.

    Мечтата
    От сега Грета Банишка е наясно със себе си – „Искам да участвам на олимпиадата през 2016 г.”, изстрелва веднага отговора на въпрос какво иска да постигне. Изглежда и новите шефове на федерацията в лицето на Йовчев и Дунев мислят така, след като поканиха Грети да участва в първия своеобразен лагер на национален отбор за тази възраст, който ще се проведе след републиканското в техния клуб в Пловдив.

    Треньорката Нели Танкушева: Грети е бъдещето на гимнастиката ни

    „Грети върви много добре. Има качества и е много трудолюбива – сподели за малката си възпитаничката треньорката Нели Танкушева, която освен в ЦСКА е и наставник на националния отбор жени. – Тя тренира с по-големите от нея и това определя засега изпреварването в развитието й за възрастта. Това лято сме планирали да започне и по-сложни елементи. Грети е добре дошла за бъдещето на българската гимнастика. Тя е част от 10-12 деца, които попадат в третия ешалон на националния отбор и ще ги готвим за бъдещите големи първенства. Дано се опази от контузии, защото понякога те са тези, които отказват състезателите от спорта”.

    14.06.2010 

    Източник на статията: viasport.bg


    Category: Новини | Views: 966 | Added by: Zaharyev | Tags: Greta Banishka Грета Банишка спртна | Rating: 5.0/1
    Total comments: 0
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Login ]

      Copyright Greta Banishka; 2024
    Make a free website with uCoz